Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Idealista szó jelentése

idealista (főnév)

1. Álomképeket kergető személy, aki (többé-kevésbé) már elvesztette valóságérzetét és vágyain alapuló légvárakat épít.

Az álmodozó idealista a költészetbe menekül. Egy idealista képtelen megvalósítani a céljait, mert nem tudja, hogyan fogjon hozzá.


2. Filozófia: Eszménykép elvű személy, aki az idealizmus híve; aki szerint minden létező dolog és jelenség oka szellemi természetű, és a dolgok létezése függ a gondolatoktól, a fizikailag érzékelhető anyagi világon kívüli okoktól.

Egy idealista számára a halállal nincs vége mindennek. Egy idealista tiszteli a vallást, és sok esetben egy bejárható útnak tartja.


3. Régies: Szellemi gondolkodású ember, aki az eszmei értékeket és szemléletet az anyagi javak és szemlélet fölé helyezi.

Korunkban egyre kevesebb az idealista. Még az is lehet idealista, aki nem követője egy meghatározott egyháznak, de hisz a szellemi létben vagy a túlvilágban.


Eredet [idealista < ideal(izmus) + -ista (főnévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 270 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)