Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Hajlamos szó jelentése

hajlamos (melléknév)

1. Tartósan vonzódó egy tevékenység végzésére; gyakran megtesz egy dolgot, és valószínűleg a jövőben is megteszi majd. Születési adottság vagy megszokás miatt az átlagosnál nagyobb és tartósabb mértékben hajlandó egy tevékenységgel, tárgykörrel foglalkozni. Készsége, rátermettsége van egy művészeti ág, hivatás végzésére vagy egy beállítottság, hozzáállás szerinti életre.

A híres festőművész hajlamos nagyon aprólékos munkát végezni. A lány meggyőződéssel vallotta korábban, hogy hajlamos az elhízásra, de ahogy elhagyta a cukrot, csodálkozva látta, hogy lefogyott.


2. Fogékony a betegségre; a szervezetnek (feltételezés szerint) bizonyos betegségekkel szemben csökkent az ellenállása, és ezért lehetséges vagy valószínű, hogy azokat könnyen megkapja.

A szívbetegségekre hajlamos ember egészsége az életmódjától, stresszt okozó környezetétől függ. A gyerekek hajlamosak a betegségre télen.


Eredet [hajlamos < hajlam + -os (melléknévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 4 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)