Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Hínár szó jelentése

hínár (főnév)

Hínár.jpg

1. Vízinövények társulása. Csendes, lassú folyású folyóban vagy állóvízben a víz színe alatt tenyésző többféle indás, virágos növény; szétágazó indái a vízben való mozgást (úszást, csónakázást) akadályozzák.

A vízbe fordult csónakos alig tudott kievickélni a hínárból. A tóban úszó hirtelen nagyon megijedt, mert egy hínárba gabalyodott a lába, és nem tudta szabadon mozgatni azt.


2. Átvitt értelemben: Veszedelmes, bonyolult helyzet, amelyből nehéz szabadulni.

A sokáig kimaradozó férj végül belegabalyodott a hazugságai hínárjába. A vállalkozás teljesen eladósodott, most aztán nyakig van a tulajdonos a hínárban.


Eredet [hínár < ómagyar: hínár < ősmagyar: hénár (hínár) < dravida: kinaru (hínáros, posvány, kanális)]
Megjegyzés: A szó később keveredett a sumér forrású hinar (hínár) szóval, ami alakját és jelentését is befolyásolta. Az eredeti jelentést közmondásaink mutatják.


Közmondások

Beleesett a hínárba – (nagy bajba került).


Kihúzták őt a hínárból – (kisegítették egy bajból, amiből egyedül nem tudott kikászálódni).


Lezárva 7K: 2010. december 17., 14:28

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)