Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Gondnok szó jelentése

gondnok (főnév)

1. Hivatalos felügyelő, akit egy érték, épület a gondviselésével megbíztak. Egy intézmény gazdasági ügyeit intéző megbízott személy.

Az üdülő gondnoka kiadta a kulcsokat. Az irodaházban a gondnok intézi a kisebb javításokat.


2. Régies: Pénzügyi felügyelő, aki csődbe került vagyon felügyeletét látja el; csődbiztos.

A gondnok minden bejövő pénzt visszatart és csak a legszükségesebb kiadásokat engedi meg. Csak akkor fizethet a csőd alatt álló cég, ha jóváhagyja a gondnok.


3. Régies: Megbízott gondviselő; kirendelt vagy választott személy, aki egy hátrahagyott árvára, egy cselekvőképtelen vagy korlátozottan cselekvőképes személyre felügyel, személyes és anyagi ügyeit intézi, örökségét kezeli és erről elszámolni köteles.

A gondnok irányítja az elhunyt szülők helyett a családi vagyont. A gondnok feladata a gyerekek felnevelésének és biztos megélhetésének biztosítása is.


4. Vallási: Világi vezető; egy protestáns egyházkerület, egyházmegye vagy egyházközség nem vallási hatáskörű elnöke.

Az egyház gazdaságát a gondnok irányítja. A gondnok elrendelte egy malom építését.


5. Katonai: Ellátó tiszt, aki egy sereg felszereléséről, ellátmányáról gondoskodik.

A gondnok feladata elég élelmiszert összegyűjteni az elfoglalt területeken a csapatok számára. A gondnok a falu házaiban szállásolta el a tiszteket.


Eredet [gondnok < gond + -nok (főnévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 0 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)