Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Gond szó jelentése

gond (főnév)

Careless.jpg

1. Zavaró körülmény, amely aggódást vagy nehézséget okoz. Olyan állapot, amelyen rajta ragad a figyelem, és a rosszabbodás miatti aggódás tölti el az embert. Ez szorongással, kínzó nyugtalansággal, hosszan tartó töprengéssel, vissza-visszatérő tépelődéssel jár.

– Látszik rajtad a gond. Mi történt veled? – kérdezi az édesanya az iskolából lógó orral hazaérkező gyerekét. A kétszínűség sok gond forrása lehet.


2. Sok vesződséggel járó dolog, ami sok üggyel-bajjal jár.

Egész nap a cége gondjaival törődött az igazgató. A megélhetési gondok elveszik az ember erejét.


3. A jövő iránti aggodalom. A jelen helyzetből fakadó, a jövőbeli következmények bizonytalansága miatt érzett bizonytalansággal terhes szorongás.

A családapa azon dolgozott, hogy szerettei gond nélkül élhessenek. Sokan gondolják úgy, hogy a gazdagoknak nincsenek meg a saját gondjaik.


4. Felelősségteljes odaadás. A munkában, az élet dolgainak kezelésében megmutatkozó körültekintő alaposság; kitartó, gondos figyelem, törődés.

A jó háziasszony gondot visel a háztartásra. Nagy gonddal készíti el a munkát.


Eredet [gond < ómagyar: gond < ősmagyar: gyomoda (gond) < dravida: unnudal (figyel, gondoz)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 84 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)