Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Gót szó jelentése

gót (melléknév)

Gót1.jpg

1. Nyelv: Kihalt kelet-germán nyelv, amelynek a legrégebbiek a szövegemlékei ebből a nyelvcsaládból.

A gót nyelv egy 4. századi bibliafordításból maradt fenn ránk. Így rengeteg gót szó maradt fenn, ellentétben más germán nyelvek szókincsével, mert ezekből jobbára csak tulajdonnevek maradtak fenn.


2. Kelet-germán törzzsel kapcsolatos, hozzájuk tartozó, onnan eredő.

A gót írás eléggé szögletes betűkből állt. A gót területek a mai Ukrajnában és a Balti-tenger mellékén voltak. A gót anyaország dél-Svédországban volt.


Eredet [gót < görög: Gothoi (gótok) < gót: gutþiuda (gótok, gót emberek) < germán: thuat (törzsnév) < gotar (emberek, férfiak)]
Lásd még: teuton, tótgót (főnév)

Gót2.jpg

Kelet-európai germán ember, gót anyanyelvet beszélő személy. A képen a gót területek láthatók színessel jelölve. Egyedül a bal oldalon látható bíborszín jelöli a Római Birodalmat abból az időből, a 2-3. századból.

A gótok eredeti országa dél-Svédországban volt (a képen a zöld terület). A gótok kétfelé oszlottak: keleti gótokra és nyugati gótokra. A nyugati gótok a Római Birodalomra is nagy csapást mértek.


Lezárva 7K: 2011. április 21., 14:36

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)