Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Felelős szó jelentése

felelős (melléknév)

Felelősség.jpg

Kitartó okozású (személy), aki saját magára vonatkozó tudatos elképzeléssel tart kitűzött célja felé. Ilyen személlyel kapcsolatos, rá jellemző (gondolkodásmód, döntés, tett).

A felelős szülők jól látják, hogy mi lesz jó gyermekük fejlődése és egészsége érdekében. Egy felelős embert nem lehet manipulálni. A felelős tevékenység az, amely közelebb visz a kitűzött célhoz.


Eredet [felelős < felel + -ős (melléknévképző)]


További részletezés

1. Józan ítélőképességű (személy), akinek megvan a tudása, akarata és rátermettsége, hogy megbízható legyen.

Egy felelős barát figyelmeztet, ha nem jó döntést hozol az életben. Egy felelős ember képes maga körül jó irányba vinni a dolgokat.


2. Józan ítélőképességű személyre jellemző (gondolkodásmód, döntés, megnyilvánulás, tett), vele kapcsolatos (állapot, dolog).

Egy igazi szakértő felelős tanácsokkal látja el a hozzá fordulókat. Egy felelős döntés előtt jól meg kell nézni a hosszú távú következményeket.


3. Egy következményért elszámoltatható (személy), aki erkölcsi és anyagi értelemben gondoskodik a rábízott feladat, munka elvégzéséről.

A megérkezett futár a felelős vezetőt kereste, aki átveheti a kihozott küldeményt. A mai számban felelős szerkesztő állította össze a megjelenő híreket.


4. Egy elszámoltatható személyre jellemző (gondolkodásmód, döntés, megnyilvánulás, tett), vele kapcsolatos (állapot, dolog).

Az igazgató egy felelős tervet készít a vállalat működésének javítására. A hegymászó egy felelős döntést hoz, amikor felhagy a csúcs megmászásával, mert számba vette a csoportra leselkedő valódi veszélyeket és a meglévő eszközeit.


5. Egy következményért okolható (személy, állapot, helyzet), amely egy kár okozásában bűnös, ezért hibáztatható.

– Szóval te vagy a felelős rongáló! – kiált a tanár, mikor meglátja a betört ablak előtt álló gyereket, kezében a labdával. Úgy gondolja a nyomozó, hogy az lesz a bűncselekményért felelős tettes, akinek az ujjlenyomatait megtalálják a fegyveren.


Kifejezés

Felelős beosztás – (a.) vezető beosztás egy szervezeten belül; b.) irányító helyzet egy csoporton belül, amely sok gonddal jár).felelős (főnév)

1. Kitartó okozású személy, aki saját magára vonatkozó tudatos elképzeléssel tart kitűzött célja felé. Ilyen személlyel kapcsolatos, rá jellemző (gondolkodásmód, döntés, tett).

A szülők közül a felelős az, aki jól látja, hogy mi lesz jó gyermeke fejlődése és egészsége érdekében. Egy felelőst nem lehet manipulálni. Egy felelős minden tevékenysége közelebb viszi őt a kitűzött céljához.


2. Okozó személy, akit egy személy vagy dolog irányításával, felügyeletével bíztak meg, és ezt a megbízást – akár kimondva, akár kimondatlanul, a helyzete, beosztása alapján – elfogadta. Így számon kérhető ezzel kapcsolatban, mert felvállalta az irányítást és a gondoskodást róla.

Egy vezető azért kap több fizetést, mert ő a felelős. A tanár a felelős a tanulói tudásáért.


3. Átvitt értelemben: Egy következmény oka, amire egy megfigyelt állapot, helyzet vagy jelenség visszavezethető.

Az időjárás hirtelen megváltozása volt a felelős a fagykárért. A vulkán kitörése a felelős a város elpusztulásáért.


Lezárva 7K: 2013. május 25., 16:35
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)