Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Erőltet szó jelentése

erőltet (ige)

Must.jpg

1. Erőszakkal, erővel akar elérni. Erőszakosan fellép, vagy tényleges fizikai erő használatával fenyeget.

Apám nagyon erőlteti, hogy az ő akarata érvényesüljön. Akár egy pofon beígérésével is erőlteti, hogy a fia tegyen le arról, hogy elmegy ahhoz a lányhoz.


2. Nyomatékosan unszol egy másik személyt, hogy egy dolgot megtegyen, holott az nem akarja.

Ne erőltesd az a gyereket: ha nem kell neki, ne egyen többet. A házigazda addig-addig erőltette a bort, hogy végül a vendégségnek lerészegedés lett a vége.


3. A szokásosnál nagyobb erőkifejtésre késztet egy szervet, képességet.

Addig erőlteted a szemed az éjszakai olvasással, hogy végül szemüveget fogsz viselni. A versenyző érezte, hogy a küzdelem erőlteti a szívét.


4. Inger kényszerítő erővel hat. Testi inger, testi folyamat, megnyilvánulás, kínzó, kényszerítő erővel, de eredménytelenül jelentkezik a szervezetben.

Nagyon megfázott; már ott tart, hogy erőlteti a köhögést, de nem könnyebbül meg. Annyira berúgott, hogy erőlteti a hányást.


Eredet [erőltet < erő + -l (igeképző) + -tet (igeképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 72 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)