Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Elmebaj szó jelentése

elmebaj, elmekór, elmebetegség, elmezavar, elmezavarodás, elmeháborodás (főnév)

Fool.jpg

1. Sérült értelmi állapot; gondolkodásbeli zűrzavar az észszerű különbségtételi képességben, amely a gondolatok, érzések észszerűtlen azonosításában, vagy egyes gondolatokhoz, érzésekhez kapcsolódó rögeszmében, illetve a környezet érzékelésének súlyos zavarában nyilvánul meg. Ez az észszerűtlenség a tudat (súlyos) működési zavara, amelyet korábbi fájdalmas tapasztalatok okoznak.

Az elmebaj nem kezelhető sem a tudat további csökkentésével, sem fájdalmas módszerekkel. Aki elmebajban szenved, annak főleg nyugalomra és megfelelő táplálkozásra van szüksége. Az elmezavarodás egy erős sokk hatására is bekövetkezhet. Aki elmeháborodásban szenved, azt elzárják az emberektől.


2. Átvitt értelemben: Zűrzavaros helyzet vagy állapot, amely a szokásos működőképességet súlyosan zavarja, vagy a körülményeket elviselhetetlenné teszi.

Kész elmebaj, amikor a főnök ideges az irodában. Tiszta elmezavar a nagy kapkodás.


Eredet [elmebaj < elme + baj]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)