Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Egészség szó jelentése

egészség (főnév)

Healthy.jpg

1. Testi épség állapota, amikor az emberi test egészének, illetve minden részének, szervének, szervrendszerének célnak megfelelő összehangolt, egységes a működése. Az egészség a test és lélek harmonikus kölcsönhatása, amikor egyik sem beteg, a személynek semmi baja, kellemetlensége nincs, és jó a közérzete.

Az egészség megőrzése hosszú távon segíthető mozgással és helyes táplálkozással. Az egészség megőrzése fontos emberi probléma.


2. Élőlény épsége; egy állat vagy növény testének jól működő állapota, amikor minden része, szerve, szervrendszere céljának megfelelő összehangoltan, egységesen működik. Ekkor az élőlénynek semmi baja, kellemetlensége nincs, és jó a közérzete.

A gazda állatainak egészségét a rendszeres állatorvosi látogatások is szolgálják. Az állatkert jó táplálékkal és egyre jobb körülményekkel igyekszik fenntartani lakóinak egészségét. Csak az a növény hoz jó termést, aminek az egészsége is jó.


3. Átvitt értelemben: Észszerű működés és épség. Egy működő rendszer, szervezet épsége és eredendő céljának észszerű megvalósulása.

A Föld egészsége nélkülözhetetlen az emberiség fennmaradásához. A lélek egészsége nem érhető el nyugtatókkal.


Eredet [egészség < egész + -ség (főnévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 118 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)