Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Egészség szó jelentése

egészség (főnév)

Healthy.jpg

1. Kitűnő működési állapot, az életerő ideális működése egy ép testben, amelynek minden része, szerve, áramlása a céljának megfelelően, összehangoltan, jól végzi a dolgát. A test és lélek harmonikus kölcsönhatása, amikor egyik sem beteg, a személynek semmi baja, kellemetlensége nincs, jó a közérzete, és halad a céljai felé.

Az egészség megőrzése hosszú távon segíthető mozgással és helyes táplálkozással. A tettvágy az egészség egyik legjobb jele.


2. Élőlény épsége; egy állat vagy növény testének jó állapota, amikor minden része, szerve, szervrendszere a céljának megfelelően, összehangoltan működik. Ekkor az élőlény jól fejlődik, nincs semmi elváltozása, működési zavara.

A gazda állatainak egészségét a rendszeres állatorvosi látogatások is szolgálják. Az állatkert jó táplálékkal és egyre jobb körülményekkel igyekszik fenntartani lakóinak egészségét. Csak az a növény hoz jó termést, aminek az egészsége is jó.


3. Átvitt értelemben: Észszerű működés és épség. Egy működő rendszer, szervezet épsége és eredendő céljának észszerű megvalósulása.

A Föld egészsége nélkülözhetetlen az emberiség fennmaradásához. A lélek egészsége nem érhető el nyugtatókkal.


Eredet [egészség < egész + -ség (főnévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 118 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)