Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Dramaturgia szó jelentése

dramaturgia (főnév)

Actor.jpg

1. Színház: Színészeti gondolatközlési eszközök; szakma és tudomány, amely a színház, színdarabok, filmek kifejezési eszközeinek, megjelenítési technikáinak alkalmazását öleli fel színdarabok írásának terén, vagy amikor egy könyvet vagy más történetet színdarabbá, filmmé, rádiójátékká, hangoskönyvvé írnak át.

A dramaturgia eszköze nem csak a szerepélők beszéde, de a háttér és környezet is. A dramaturgia feladata megszokott, közismert, könnyen érthető megjelenési formákkal és más kommunikációs eszközökkel reálissá tenni a nézők számára a történetet.


2. Színház, írásmesterség: Az információk megjelenítésének művészete, amely a bemutatott vagy megírt események elrendezésének elveit írja le. A sokféle gondolatközlési forma mellett fontos eszköze a logika, amelyet azzal a céllal alkalmaz, hogy általa a cselekmény világos, követhető és érthető legyen.

A dramaturgia logikája nem abszolút érvényű logika: csupán bizonyos konkrét körülmények között érvényes. Az író a dramaturgiát használja, amikor megmutatja, hogy a leírt történetében milyen helyzetből milyen másik helyzetbe jut majd el a cselekmény. A dramaturgia kulcskérdése: minek kell megtörténnie, hogy ebből az állapotból létrejöjjön ez a másik állapot?


Eredet [dramaturgia < görög: dramatourgia < dramatosz (dráma) + ergosz (dolgozó)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)