Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Dinnye szó jelentése

dinnye, dinnyék, dinnyéje (főnév)

Saargadinnye.jpg

1. Tökfélék családjába tartozó növénycsoport egyik fajtája. Az indás növényen termő közepes vagy nagy, gömbölyded, húsos, lédús, édes ízű gyümölcse különösen nyáron közkedvelt.

A gazda a földjén dinnyét is termeszt. A dinnyének kétféle változata van: a görögdinnye és a sárgadinnye.


2. Ázsiai eredetű gyümölcs, amit a tökfélék családjába tartozó indás növény érlel; sárgadinnye. A gyümölcs héja lehet sima, rücskös, hálós, vagy barázdált, húsa narancsszínű vagy zöldes árnyalatú, egyes fajtáknál a gyümölcs érésével a zöld szín aranysárgára változik.

A dinnye Perzsia területéről származik. A dinnye jótékony hatását magas ásványi anyag és vitamintartalma is magyarázza. A dinnye kitűnően hat mindenféle lázzal és gyulladással járó testi állapotra.


3. Dél-afrikai eredetű gyümölcs, amit a tökfélék családjába tartozó indás növény érlel; görögdinnye. Formája gömbölyű vagy hosszúkás, héjának színe sötétzöld vagy világos zöld, csíkos, húsának színe piros vagy sárga.

A dinnyét elsősorban kitűnő íze és magas cukortartalma miatt kedveljük, mert a benne lévő vitaminok mennyisége nem jelentős. A dinnye víztartalma 90-95%, így a veseműködést is előnyösen befolyásolja.


4. Mezőgazdaság: Termőföld, ahol a tökfélék családjába tartozó fenti növényeket termesztik.

A gazdának három hold dinnyéje van a falu határában. A szomszéd másik két hold dinnyét bérelt tőle.


Eredet [dinnye < ómagyar: dinye (dinnye) < ősmagyar: dinje, dunga (dinnye) < sumér: tigila (dinnye) < dug (édes)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 53 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)