Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Cseles szó jelentése

cseles (melléknév)

Joke0.jpg

1. Ravaszul ötletes. Mások rászedésére, kárára vagy veszedelmére kigondolt és alkalmazott megtévesztő, eszes (tett, eljárás).

A kémet csak cseles megoldással tudták felderíteni és elfogni. Az öregember pénzét a csaló egy cseles magyarázattal kaparintotta meg.


2. Meglepetésszerű hadművelettel végzett (támadás, védekezés). Háborúban, fegyveres harcban az ellenség tőrbecsalására, legyőzésére alkalmazott trükkös (megoldás, katonai művelet).

A háborút csak cseles megtévesztéssel tudta megnyerni az ostromló sereg. A jobb helyismerettel rendelkező parancsnok cseles visszavonulással csapdába csalta az ellenséget.


3. Sport: Félrevezető célú (lépés, mozdulat), amellyel az ellenfelet félrevezetik, az igazi szándékról elterelik annak figyelmét.

A csatár cseles mozdulattal hirtelen balra dőlt, hogy kitérjen a hátvéd elől. A cseles rúgás a hálóba kanyarodott.


Eredet [cseles < csel + -es (melléknévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 4 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)