Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Csel szó jelentése

csel (főnév)

Joke0.jpg

1. Ravasz ötlet. Mások rászedésére, kárára vagy veszedelmére kigondolt és alkalmazott megtévesztő, eszes eljárás.

A kémet csak csellel tudták felderíteni és elfogni. Az öregember pénzét a csaló csellel kaparintotta meg.


2. Meglepetésszerű hadművelet. Háborúban, fegyveres harcban az ellenség tőrbecsalására, legyőzésére alkalmazott ravasz, meglepetésszerű katonai művelet.

A háborút csak csellel tudta megnyerni az ostromló sereg. A jobb helyismerettel rendelkező parancsnok csellel csapdába csalta az ellenséget.


3. Sport: Félrevezető lépés, mozdulat, amellyel az ellenfelet félrevezetik, az igazi szándékról elterelik annak figyelmét.

A csatár a felsőtestével hirtelen balra dőlt, hogy ezzel a csellel kitérjen a hátvéd elől. A következő hátvéd ügyes csellel leszerelte a támadó csatárt.


4. Sakkjáték: Gyalogáldozat, olyan lépés, amellyel az egyik fél gyalogot áldoz azért, hogy előnyös álláshoz, támadó pozícióhoz jusson.

A játék nyitó csele sikerült, és a gyakorlatlan ellenfél perceken belül mattot kapott. A végjátékban a szorult helyzetben levő király egy csellel megszabadult a közvetlen veszélytől.


Eredet [csel < ómagyar: csel (csalás, megtévesztés) < csal]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 5 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)