Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Csekk szó jelentése

csekk (főnév)

Csekk.jpg

1. Pénzügy: Fizetési meghagyás. Banknak szóló utalvány; előnyomtatott és kitöltött papírlap, ami alapján a rajta feltüntetett összeget kifizetik a kibocsátó személy számlájáról a csekket bemutató személynek.

A csekket az aláírás hitelesíti. Fedezetlen csekket kiállítani tisztességtelen dolog. A csekk elfogadása bizalom alapján történik.


2. Pénzügy: Postai űrlap, amellyel pénzt fizethetünk be a címzett számlájára, vagy egy személy címére pénzt küldhetünk el; postai befizetési lap.

Megjött az áramszolgáltató csekkje, amit be kell fizetni. A szülők minden hónapban egy csekken pénzt küldenek a gyereknek.


3. Pénzügy: Készpénzt helyettesítő nyomtatvány, amely a rányomtatott értékű készpénzt helyettesíti a kibocsájtó által meghatározott céllal és elfogadói körben.

A szállodában elfogadnak üdülési csekket is. A munkáltató bizonyos pénzösszeg határáig vásárlási csekket biztosít az alkalmazottainak. Az étteremben a vendég étkezési csekkel fizetett.


Eredet [csekk < angol: check (csekk < ellenőriz < korlátoz < sakk)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 5 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)