Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Bumeráng szó jelentése

(Bumerang szócikkből átirányítva)

bumeráng (főnév)

Bumeráng.jpg

1. Hajítófa; vadászfegyver, amelyet keményfából készítenek és sarló alakú. Az ausztráliai bennszülöttek fegyverként használták; megfelelő szög alatt elhajítva, ha nem ütközik bele egy akadályba, visszaperdül elhajítójához. Az eszköz a szárny alakjának köszönhetően emelkedik a magasba, könnyű súlya teszi képessé a lebegésre, pörgő mozgása pedig stabilitást kölcsönöz neki, végül az emelkedés és a forgás kombinációja segítségével tér vissza az eldobóhoz.

A bumeráng ma Ausztrália nemzeti sportjává és egyben jelképévé szelídült. A bumerángot majdnem függőlegesen kell eldobni, és vízszintes pályán tér vissza repülése végén.


2. Átvitt értelemben: Visszaszálló tett. Rosszindulatú tett, vád, sértés, amely végeredményben nem annak árt, aki ellen irányul, hanem annak, akitől származik.

A gyűlésen elhangzott vezetőség elleni vádaskodás végül bumerángnak bizonyult, és az került bajba, aki elkezdte az egészet. A kormány ellenzékkel szembeni vádja végül bumerángként csökkentette a kormányfő népszerűségét.


Eredet [bumeráng < angol: boomerang (bumeráng) < ausztrál aboriginal: wo-mur-rang (bumeráng)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)