Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Bulvár szó jelentése

bulvár (főnév)

Street.jpg

1. Körút. Rendszerint széles, többsávos, fákkal szegélyezett, elegánsan megtervezett és megépített városi főút, amelynek szélén további utak vannak kerékpárosok illetve gyalogosok részére.

A főváros híres bulvárja mentén szép épületek állnak. Budapest nagy bulvárja a Nagykörút, illetve a régi Pest városának falaira épített Kiskörút.


Bulvárlap.jpg

2. Pletykalapok összessége, a média egyik fajtája. Hírességekről, ismert emberekről – sokszor a rágalmazásig menő – pletykákat terjesztő szenzációhajhász újságok összessége.

A bulvár erkölcsi szintje nagyon alacsony. A bulvár teljesen szenzációhajhász.


3. Egy pletykalap. Olyan újság vagy hírportál, amely hírességek ügyeit szenzációhajhász módon teregeti ki az olvasói előtt.

Az újságárusnál számos bulvár vásárolható. Ha meg akarsz gazdagodni, és eléggé gátlástalan vagy, akkor adj ki bulvárt.


Eredet [bulvár < francia: boulevard (körút) < holland: bolwerc (mellvéd, sánc) < bole (palánk) + werc (mű)]
Megjegyzések: A körutak lebontott városfalak helyén épültek. A „bulvár” nyomdai termékeket eredetileg kizárólag az utcán árusították.


Használati megjegyzés

A „bulvár” szó eredeti jelentése „körút”, de ma már használják néhány híres sugárút elnevezésére is.


Lezárva 7K: 2011. május 10., 22:40

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)