Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Berendel szó jelentése

berendel (ige)

Berendel.jpg

1. Megjelenésre szólít fel; arra utasít egy hatóság vagy hivatalos, magasabb beosztású személy, hogy odamenjen egy helyre hivatalos célból, vagy egy feladat teljesítésére, egy munkára.

A vállalat vidéki igazgatóját berendelték a központba. Az adóhivatal berendeli az ügyfelet az adóhátraléka ügyében.


2. Különleges feladatra beoszt egy személyt, aki erre előzetesen jelentkezett, vagy aki erre a beosztásánál, helyzeténél fogva számíthat.

A biztosító ügynökeit berendelik egy továbbképző tanfolyamra. A nyári gyakorlatra jelentkezőket júliusban berendelik az intézethez.


3. Bevitet vagy beszállíttat egy belső helyre. Eléri, hogy bevigyenek egy tárgyat egy külső helyről egy belső vagy zárt, központi helyre, helyiségbe.

A túlórázó mérnök berendel magának a munkahelyére egy pizzát a futárral. A kórházban fekvő beteg berendel egy kis süteményt az őt meglátogató rokonsággal.


4. Régies, katonaság: Katonai szolgálatra behív egy polgári személyt olyan országban, ahol törvényileg előírt hadkötelezettség áll fenn.

Régen Magyarországon minden 18 évet betöltött férfit berendeltek. Amikor háború van, akkor minden fegyvert fogni képes embert berendelnek.


Eredet [berendel < be- (igekötő) + rendel]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)