Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Bazsalyog szó jelentése

bazsalyog (ige)

1. Ravaszul mosolyog. Öröm, megelégedettség, jóakarat, kacérság, cinkosság miatt érzett érzelmet fejez ki azzal, hogy csukott vagy félig nyílt száját kissé széthúzza.

Mit bazsalyogsz? A kisgyerek a csoki láttán csak bazsalygott.


2. Mosolyát elnyomja. Derültségét, félénkségét leplezve, alig észrevehetően mosolyra húzza a száját; somolyog.

Az öregember a fiatal pár civódását hallgatva nem szólt semmit, csak bazsalygott a bajsza alatt. Amikor a lány elmesélte az anyjának az első randevúján történteket, észre se vette, hogy az anyja csak bazsalyog. A lány az ismerős fiú közeledtére csak bazsalygott, pedig már hetek óta sokat gondolt rá. A barátnők egymásra bazsalyogtak, amikor megbeszélték, mi történt velük a hétvégén.


Eredet [bazsalyog < újmagyar: basajog (bazsalyog; basa módjára, öntelten mosolyog) < basa + (moso)lyog összevonása < ősmagyar: pisoly (mosoly)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 4 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)