Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Barátságos szó jelentése

barátságos (melléknév)

Friend.jpg

1. Hozzáállásában vonzalmat mutató (személy, megnyilvánulás, tett). Más személlyel szívesen együtt levő, rá odafigyelő és őt megértő, személynek szívesen segítő, tevékenységgel szívesen foglalkozó; illetve ilyen tulajdonságú személyre jellemző, vele kapcsolatos (megnyilvánulás, magatartás).

Már hosszú idő óta barátságos viszony van a két szomszéd között. A fiúnak barátságos arca van, ezért könnyen ébreszt bizalmat másokban.


2. Vonzalmat keltő; kellemes, otthonos érzést ébresztő (hely, hangulat, hatás), amely ott-tartózkodásra késztet.

A művésznek barátságos otthona van. A barátságos helyeket szívesen keresik fel az emberek. A helyreállított régi városközpontban barátságos főteret alakított ki az önkormányzat. A lámpa barátságos fénye megnyugtató.


Eredet [barátságos < barát + -ság (főnévképző) + -os (melléknévképző)]


Nyelvtani adatok

Csak a Reklámmentes WikiSzótár.hu előfizetői számára használható funkció. Bejelentkezés >>>

Kifejezés

Barátságos mérkőzés – (Sport: olyan sportmérkőzés, amelynek eredménye semmilyen bajnokságba vagy rangsorolásba nem számít bele).


Lezárva 7K: 2011. május 23., 07:37
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)