Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Balzsam szó jelentése

Ez HillVital – Természetes Megoldások örökbefogadott szócikke:

balzsam (főnév)

Balzsam.jpg

1. Illatos növényi olaj. Némely forró égövi fának illatos olajat tartalmazó gyantás nedve, amelyet a gyógyszer- és illatszeriparban többféleképpen felhasználnak kellemetlenségeket enyhítő és illatos szerekben.

A készülő parfümbe egy különleges illatú balzsamot is kevert a vegyész. A gyógyszerésznél készült kenőcsbe került balzsam is.


2. Illatos orvosság; növényi olaj tartalmú gyógykrém.

Az asszony fogta a balzsamot és a fájós térdét bekente. A balzsam rögtön beszívódott a bőrbe, és az asszony pár perc múlva érezte is a balzsam hatását.


3. Átvitt értelemben: Vigasz. Fájó lélekre, lelki sebre, baj, veszteség okozta szomorúságra nyújtott, érzelmi szenvedést enyhítő hatás, közlés, törődés.

Az anya szavai balzsamot jelentettek a síró lányának, aki az első szerelmi csalódását élte át. Az özvegyasszony bánata enyhült, mert a kerti munka balzsama elvitte a figyelmét a gyászról.


4. Átvitt értelemben: Üdítő illat. A levegőnek a növényektől (főleg a fenyőtől), illetve általában a környezettől kapott kellemes illata.

A kiránduláson az erdőbe érve a gyaloglók beszívhatták az erdő friss balzsamát. A balzsamtól teleszívott tüdők nagy sóhajtásokkal tisztultak meg a város porától.


Eredet [balzsam < ómagyar: balzsam, balzam < görög: balsamon (balzsam) < arab: balszan, baleszan (balzsamtermő cserje neve) < héber: baal-szemin (legjobb olaj)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 33 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)