Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Bíz szó jelentése

bíz (ige)

Bíz.jpg

1. Elvégzésre, végrehajtásra kijelöl; egy feladat, ügy megoldását, irányítását egy személy felelősségkörébe helyezi, azt feladatául kijelöli.

Az építkezés kivitelezését egy kőműves vállalkozásra bízta a telek tulajdonosa. Az új ügyfelek szerzését a legjobb üzletkötőre bízta a cégvezető.


2. Ideiglenesen odaad, átad egy személyt, tárgyat, hogy vigyázzon rá, gondoskodjon róla, a vele kapcsolatos feladatokat végezze el.

Az anya a kisebbik fiát a nővérére bízta délután, mert el kellett mennie otthonról. Amíg a család nyaralt, a lakást a szomszédra bízták, hogy időnként jöjjön át, szellőztesse ki és a virágokat is locsolja meg.


3. Bizalommal enged; elvárja, hogy a másik személy intézze az ügyét vagy a sorsát; ráhagyatkozik.

A lány a fiúra bízza magát, aki nagyon szereti őt. A paraszt az uraságra bízza a sorsát.


4. Átvitt értelemben: Megoldást vár; egy másik személyre hagyja egy ügy, gond megoldását, egy munka elvégzését.

Az orvos a gyógyulást az időre, a fiatal szervezet erejére bízza. A felelőtlen ember életét a jövőre bízza, de úgy, hogy ma nem tesz semmit érte.


Eredet [bíz < ómagyar: biz (bízik) < dravida: vid (tud) < pidi (fog)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 207 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)