Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Anyaegyház szó jelentése

anyaegyház (főnév)

1. Központi egyház, amely az adott vallás követőinek szervezett közösségében vezető szerepet tölt be, és megadja a helyi egyházaknak (egyházközösségeknek) azt a jogot, hogy ők az adott vallást a területükön hirdessék, ott gyakorolják. Ez az egyház van az egyházi szervezetek között rangban a legmagasabb irányító helyen.

A római katolikus vallás anyaegyháza Rómában, Vatikán városban, a pápa székhelyén van. Az anyaegyház új missziót alapított egy más vallású területen.


2. Helyben lakó lelkésszel rendelkező egyházi gyülekezet, amelyhez saját lelkész nélküli kisebb gyülekezetek is tartoznak.

Az anyaegyházból kijár a lelkész a környékbeli falvakba. Hét közben a vidéki gyülekezetekben van mise, de vasárnap az anyaegyházban.


Eredet [anyaegyház < anya + egyház]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 0 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)