Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Analízis szó jelentése

(Analysis szócikkből átirányítva)

analízis (főnév)

Microscope.jpg

1. Vizsgálati módszer, amellyel egy helyzetet, dolgot úgy vizsgálnak meg, hogy azt részeire (tényezőkre) bontják és azokat aztán külön-külön, illetve összefüggéseiben is megvizsgálják.

A válság analízise után megtalálták a kezelendő tényezőket. Minden felvetett tudományos problémát analízis segítségével közelítenek meg.


2. Matematika: Tudományág, ami a változó mennyiségek közötti összefüggéseket vizsgálja; ez kiterjed a változások irányára, a azokat okozó tényezők tulajdonságainak vizsgálatára is.

Az analízis a függvényekkel foglalkozik. Az analízist alapfokon a középiskolában oktatják. Az analízist a fizikában és a mérnöki tudományokban használják fel.


Eredet [analízis (elemzés, vizsgálat) < görög: analüszisz (elemzés, részekre bontás) < ana- (fel-) + lüszisz (lazítás) < lüó (választ)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 0 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)