Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Alaptörvény szó jelentése

alaptörvény (főnév)

Microscope.jpg

1. Elvi fontosságú tétel, ami egy rendszer lényegéből következik.

Az alaptörvény szerint kell felépíteni az érvelést. A társadalom egyik alaptörvénye, hogy nyitva áll az egyéni fejlődés lehetősége.


2. Egyetemes érvényű törvényszerűség, amelyből más összefüggések következnek.

A rendszer alaptörvénye azt mondja, hogy ennek a következtetésnek így kell lennie. A világ alaptörvényeit a természettudományok kutatják.


3. Jogi: Az ország alkotmánya; egy állam alapvető irányelvei; egy nemzet működésének legfőbb szabályai, amelyek meghatározzák az állam formáját, annak intézményeit, működésük kereteit, az államhatalom és állampolgárok viszonyát, alapvető jogait és kötelezettségeit.

A többi törvénynek összhangban kell lennie az alaptörvénnyel. Az alaptörvény fő rendelkezéseit minden állampolgárnak érdemes ismernie, hogy tudja, mik az alapvető jogai.


Eredet [alaptörvény < alap- (melléknévi előtag) + törvény]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)