Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Alany szó jelentése

alany (főnév)

Subject.jpg

1. Hatásokat elviselő személy vagy dolog, akire, amire egy eljárást alkalmaznak, és az következményeket okoz rá nézve.

A kísérleti alanyokra nem volt káros hatással a vitaminok sokszoros túladagolása. Könyörtelen adóztatás alanya mindenki, aki hasznos tevékenységet végez.


2. Nyelvtan: Az a személy vagy dolog a mondatban, akire az ige vonatkozik. Az alany a „ki teszi” vagy „mi teszi” kérdésre adott válasz. Az alanyt mindig egy főnév vagy főnévi kifejezés („név”) fejezi ki. Sokszor több szóból áll. Néha nem mondjuk ki.

A következő mondatokban vastag betűs név az alany: Ő elment játszani. Jancsi elment játszani. A kis Jancsi elment játszani. A kis szőke fiú elment játszani. Az ikrek táncolnak a színpadon.


3. Filozófia: Bölcselkedő személy. A megismerő, gondolkodó, tudattal és akarattal rendelkező személy, illetve az a fogalom, amire egy állítás vonatkozik.

Az alany gondolkodását mindig befolyásolják az ismeretei. A konkrét alany ismerete nélkül is igaz lehet egy állítás.


4. Kertészet: Csemete, amelybe nemes ágat oltanak.

Az alany almafa volt, de körtét oltottak bele. Az egészséges alany garantálja az erős oltványt.


Eredet [alany < al(ap) + -any (főnévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 65 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)