Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Adjusztál szó jelentése

adjusztál (ige)

Műszaki: Működést beszabályoz; méretet, értéket pontosan beállít, beigazít.

Az órás pár napig adjusztálja a megjavított órát, hogy teljesen pontos legyen. A bolti mérlegeket évente hivatalosan adjusztálják, hogy pontosak legyenek.


Eredet [adjusztál < francia: adjuster, ajouter (igazít, illeszt) < latin: adjuxtare (közel hozni) < ad- (hozzá) + juxta (mellett) < jungo, jugo (összeköt < járomba fog) < jugum (iga) < szanszkrit: jugam (iga) < juz (befog, összefog)]


További részletezés

1. Nyomda: Oldalt rendbe szed; a szövegoldal hasábjait rendes méretre kiegészíti, a címek beosztását elvégzi. A szöveget szép, rendezett hasábokká összeállítja.

A nyomtatáshoz előkészített ólombetűket előbb szépen adjusztáljuk, aztán betesszük a sajtó alá. Az újságot gyorsan adjusztálják, mielőtt kinyomtatnák.


2. Régies: Nevelési céllal ütlegel; jól elfenekel, megver.

A falusi tanító egy nádpálcával adjusztálta a rossz gyerekeket. Az asszony egy fakanállal adjusztálta a konyhában a süteményes tálat leborító fiát.


3. Elavult: Megfelelővé tesz, a szükséges kiegészítőkkel felszerel.

A táborba érkező újoncokat előbb egyenruhával, felszereléssel adjusztálják, aztán kiképzésre küldik. Már a lovakat adjusztálják, rövidesen indulnak is a lovaskatonák.


4. Elavult: Tárgyat becsomagol; árut, helyiséget feldíszít.

A boltos áll a pultnál, a segéd pedig a kért árukat adjusztálja. A ballagás előtt virágokkal adjusztálják az egész iskolát.


5. Elavult: Ruhát méretre szab, test alakjához igazít.

A szabó már adjusztálja a báli ruhát: rövidesen kész. Addig adjusztálják a menyasszony öltözetét, amíg tökéletes nem lesz.


6. Elavult: Ügyet elrendez, viszályt eloszlat, tartozást kiegyenlít.

Az ügyvéd adjusztálta a két család közötti vitát, ezért nem kellett bíróságra menni. A bíró úgy adjusztálta a panaszokat, hogy mindkét fél elégedett legyen.


7. Elavult: Máshoz igazít, arányosít; működést, viselkedést elfogadhatóvá tesz, beleilleszt.

A tanár szigorúan, de igazságosan adjusztálta a rosszalkodó gyerekeket az osztályban. A tanuló adjusztálta magát, ezért nem kapott több büntetést.


Lezárva 7K: 2015. június 3., 13:39

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)