Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Adjunktus szó jelentése

adjunktus (főnév)

1. Tudományos: Főiskolai oktató vagy egyetemi tanár a tanársegédnél egy fokkal magasabb beosztásban.

Az egyetem új adjunktusa nagyon népszerű volt, mivel órái jók és élvezetesek voltak. A tanársegédet két év elteltével előléptették adjunktussá.


2. Tudományos: Tanszék helyettes vezetője, nem hivatalos irányítója egy egyetem orvosi karán.

Az adjunktus a tanszékvezető nyaralásának idején átvette a munkát. A tanszékvezető az adjunktusra bízta feladatait, amíg a betegsége miatt otthon kellett maradnia.


3. Tudományos: Kórházi főorvos helyettese, akinek munkakörét a főorvos határozza meg.

A főorvos annyira elfoglalt volt, hogy kénytelen volt a munkája felét átadni az adjunktusnak. Az adjunktus alig várta már, mikor lehet ő is irányító beosztásban működő orvos.


Eredet [adjunktus < latin: adjunctus (közeli kapcsolatban álló) < adjungo (hozzákapcsolódott, hozzákötözött) < ad- (hozzá) + jungo, jugo (összeköt < járomba fog) < jugum (iga) < szanszkrit: jugam (iga) < juz (befog, összefog)]


Lezárva 7K: 2011. március 20., 22:25

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)