Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Adekvát szó jelentése

adekvát (melléknév)

1. Szleng: Odaillő (eszköz, tárgy), amely egy dologhoz illik, az adott körülménynek megfelel, használata helyénvaló; amely megfelelően illik az összképbe, más adatok közé.

A szerszám adekvát használata megfelelő eredményre vezet. A vizsgázó adekvát válaszának örül a vizsgáztató.


2. Szleng: A lényeget pontosan visszaadó (jelenség, kifejezés, megjelenés). (Ez lehet egy odaillő hasonlat; de egy odaillő, azt helyettesítő más dolog is.)

A „tűrhetetlen” szó adekvát szóhasználat a felháborító helyzethez. A személy arckifejezése teljesen adekvát a meglepődésének kifejezésére.


3. Szleng: Kellő mennyiségű vagy minőségű, amely eléri a megfelelő szintet, kielégíti az igényt, elvárást.

Az adekvát árumennyiség megérkezése után minden rendelést ki tudtunk elégíteni. A fogyasztók csak az adekvát épségű terméket vásárolják meg.


Eredet [adekvát < latin: adaequatus (egyenlővé tett) < ad- (hozzá; elöljáró) + aequo (egyenlít, egyenesít) < aequus (egyenletes, sík) < görög: aikosz (egyforma)]


Lezárva 7K: 2014. március 30., 17:10

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)