Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Adekvál szó jelentése

adekvál (ige)

1. Elavult: Tartozást kiegyenlít, adósságot elrendez.

Miután az adós adekválta a tartozását, a bank már nem állhat elő más igénnyel. Bár a vásárlók egy része csak hó végén tud fizetni, mindig rendesen adekválják a hó közben vásárolt dolgok árát.


2. Elavult: Ugyanannyit ér; azzal egyenlő értékű.

Mivel a kárpótlásul kapott föld nem adekválja az elvett szántó értékét, még két lovat is kaptam egy szekérrel. Bár a házunk kisebb, mint szomszéd hatalmas épülete, de újabb, erősebb, ezért éppen adekválja azt.


3. Elavult: Egyenlően eloszt; nagyobb értéket több egyforma részre választ.

A bíró úgy döntött, hogy adekválja a két testvér között a vitatott földet. A zenészek hajnalban igazságosan adekválták az éjszaka keresett pénzt.


Eredet [adekvál < latin: adaequo (kiegyenlít) < ad- (hozzá; elöljáró) + aequo (egyenlít, egyenesít) < aequus (egyenletes, sík) < görög: aikosz (egyforma)]


Lezárva 7K: 2015. május 7., 15:34

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)