Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Adaptív szó jelentése

adaptív (melléknév)

1. Tudományos: Több módon alkalmazható; a különféle körülményekhez igazítható; amelyet többféle méret, állapot, viszony közötti használatra át lehet állítani.

Az új gépben adaptív szerkezetet használnak az eltérő méretű munkadarabok megfogására. Az adaptív tanítás többféle módszer használatával igazodik a tanulók képességeihez és haladási igényeihez.


2. Tudományos: Alkalmazkodáson alapuló; olyan elven működő (megoldás), amely önmagától igazodik különféle elvárásokhoz, igényekhez.

Az autóban az adaptív hangerőszabályzás felhangosítja a rádiót, ha gyorsabban, azaz nagyobb zajjal közlekedik az autó. Az adaptív hirdetési felület mérete és alakja annak megfelelően változik, hogy milyen készüléken nézik meg.


Eredet [adaptív < angol: adaptive (alkalmazkodó) < lásd: adaptál]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 5 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)