Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Adaptáció szó jelentése

adaptáció (főnév)

1. Tudományos: Jellegében megváltoztatás, kisebb módosítás; egy korábban létező dolog más célra való alkalmassá tétele; átdolgozás, átalakítás.

Az építészmérnök az építtető kívánsága szerinti adaptációt hajt végre egy családi ház típustervén. A szakdolgozat a külföldi kutatások eredményeinek hazai viszonyokra való adaptációja.


2. Művészet: Egy mű átdolgozása egy másik hasonló alkotássá, általában egy másik műfaj szabályai szerint.

Ritkán előfordul, hogy könyvként jelenik meg egy sikeres film adaptációja. A szövegkönyvíró és zeneszerző közismert klasszikus szerelmi történet adaptációja nagyon sikeres opera lett.


3. Biológia: Élőlények alkalmazkodása a változó körülményekhez. A szervezet, test változása aszerint, ahogy a környezet változik.

A nemesített növények jól példázzák az adaptációt az egyre melegebb időjáráshoz. Szinte hihetetlen egyes halak adaptációja a tenger mélyének óriási nyomásához.


Eredet [adaptáció < angol: adaptation (adaptáció) < latin: adaptatio (hozzáigazítás) < adapto (hozzáigazít) < ad- (hozzá) + apto (illeszt) < apo (köt)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 4 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)