Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Abszolutizmus szó jelentése

(Absolutismus szócikkből átirányítva)

abszolutizmus (főnév)

1. Történelmi: Korlátlan hatalom; egyetlen személynek alárendelt államforma, amelynek vezetője (a király, császár, cár) kizárólagos hatalommal rendelkezik. A törvényhozó, ítélkező és végrehajtó hatalmat egyetlen személy birtokolja.

Az abszolutizmus alatt Magyarországon a német volt a hivatalos nyelv. Európában ma már hivatalosan sehol nincs abszolutizmus. Az abszolutizmus sokszor összekapcsolódik a zsarnoksággal, vagy az önkényuralommal.


2. Politika: A korlátlan egyeduralom elmélete, amely indokolja és leírja a központosított államszervezet működését.

Az abszolutizmus eszméje időről időre előkerül a politikai életben. A demokráciából kiábrándult emberek hajlamosak visszasírni az abszolutizmust.


Eredet [abszolutizmus < német: Absolutismus (önkényuralom) < absolut (abszolút)]


Kifejezés

Felvilágosult abszolutizmus – (Történelmi: a polgárosodást segítő változásokat bevezető, de erőszakos jellegű kormányzati rendszer a 18. században).


Lezárva 7K: 2011. február 17., 17:38
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)