Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Abnormális szó jelentése

abnormális (melléknév)

Abnormaalis.jpg

1. Tudományos: A rendestől eltérő (állapot, megnyilatkozás, magatartás), amely nem szabályos vagy elfogadott; rossz irányba mutató; beteges.

A felnőttek a feleselő gyereket abnormális viselkedésűnek tartják. A túlzott arcfestés teljesen abnormális kifejezést adott a lány arcának.


2. Orvosi: Nem egészséges (személy), akinek testi hibája van, vagy lelki alkata, személyisége beteges hajlamú; természetellenes beállítottságú.

Az abnormális ember gondolkodása nagyon rögzült. Egy abnormális gonosztevő kegyetlen lehet.


3. Orvosi: Természetellenesen nőtt (testrész), amely az egészségestől eltérően csökevényes vagy túl nagy; ilyen testrészű (élőlény).

A betegség egyik jele az abnormális fej. Az abnormális kiscsikó elpusztult az abnormális lábai miatt.


4. Szleng: Szélsőségesen nagy (hatás, méret, összeg), amely a megszokott vagy elfogadott mértéktől jelentősen eltér; szélsőséges hatást mutató (jelenség, történés).

A színészek Amerikában abnormális fizetést kapnak. Az abnormális költekezés felkeltheti az adóhivatal figyelmét. Az enyhe, hó nélküli tél abnormális időjárást jelent Magyarországon.


Eredet [abnomális < latin: abnormis (szabálytalan) + normális összevonása]


Lezárva 7K: 2011. február 17., 16:01
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)