Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Aberrálatlan szó jelentése

aberrálatlan (melléknév)

1. Észszerű gondolkodású (személy), akinek a viselkedése megfelel a józanságnak, gondolkodása logikus, és képes felelősséget vállalni tettei következményeiért, illetve képes világos különbséget tenni a jó és rossz között élete minden területén.

Egy aberrálatlan emberrel könnyen lehet tisztázni a félreértéseket. Az abberálatlan főnök nem elnéző, de megérti, ha a beosztottnak gondja van, és igyekszik neki segíteni.


2. Természetes hajlamú (személy) nemi téren, aki megfelel biológiai nemi szerepének, illetve nemi életének szokásaiban nem tér el az észszerű, a másik méltóságát és biológiai adottságait tisztelő magatartástól; nem perverz.

Egy aberrálatlan pár egymás iránti tisztelettel éli nemi életét. Egy aberrálatlan férfi nem váltogatja sűrűn partnereit, és hűséges asszonyához.


3. Észszerű személyre jellemző (gondolkodásmód, tett, viselkedés), amely kiterjed életének minden területére, így nemi szokásaira is; észszerű személlyel kapcsolatos (dolog), tőle származó (kijelentés, megnyilatkozás).

Az aberrálatlan érvelés logikus, és könnyen belátható. Csak ott van bonyolultság, ahonnan hiányzik az aberrálatlan szemlélet.


Eredet [aberrálatlan < aberrál(t) + -atlan (melléknévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 104 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)