Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Aberrálatlan szó jelentése

aberrálatlan (melléknév)

1. Ésszerű gondolkodású (személy), akinek a viselkedése megfelel a józanságnak, gondolkodása logikus, és képes felelősséget vállalni tettei következményeiért, illetve képes világos különbséget tenni a jó és rossz között élete minden területén.

Egy aberrálatlan emberrel könnyen lehet tisztázni a félreértéseket. Az abberálatlan főnök nem elnéző, de megérti, ha a beosztottnak gondja van, és igyekszik neki segíteni.


2. Természetes hajlamú (személy) szexuális téren, aki megfelel biológiai nemi szerepének, illetve nemi életének szokásaiban nem tér el az ésszerű, a másik méltóságát és biológiai adottságait tisztelő magatartástól; nem perverz.

Egy aberrálatlan pár egymás iránti tisztelettel éli szexuális életét. Egy aberrálatlan férfi nem váltogatja sűrűn partnereit, és hűséges asszonyához.


3. Ésszerű személyre jellemző (gondolkodásmód, tett, viselkedés), amely kiterjed életének minden területére, így szexuális szokásaira is; ésszerű személlyel kapcsolatos (dolog), tőle származó (kijelentés, megnyilatkozás).

Az aberrálatlan érvelés logikus, és könnyen belátható. Csak ott van bonyolultság, ahonnan hiányzik az aberrálatlan szemlélet.


Eredet [aberrálatlan < aberrál(t) + -atlan (melléknévképző)]aberrálatlan (főnév)

Ésszerű gondolkodású személy, akinek a viselkedése megfelel a józanságnak, gondolkodása logikus, és képes felelősséget vállalni tettei következményeiért, illetve képes világos különbséget tenni a jó és rossz között élete minden területén.

Egy aberrálatlannal könnyen lehet tisztázni a félreértést. Egy abberálatlan bár nem elnéző, de könnyen megérti, ha embertársának gondja van, és igyekszik neki segíteni.


Lezárva 7K: 2013. február 3., 10:07
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)