Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Észszerű szó jelentése

(Ésszerű szócikkből átirányítva)

észszerű (melléknév)

Health food.jpg

1. A józan észnek megfelelő (gondolat, tett, döntés), ami a dolgok helyes megítélésének képességét használja, ezt mutatja és nem esik szélsőségekbe. Ez azt is jelenti, hogy az így gondolkodó személy elméje nem sérült se fizikailag, se szellemileg, és nem befolyásolja azt erős vagy hirtelen érzelem, előítélet. Egy ilyen döntésbe, megoldásba nem kerül bele a múlt negatív tapasztalata, hanem csak a jelen és a jövő kiértékelését tartalmazza.

Az egészség védelme észszerű érv. Az okos ember észszerű döntéseket hoz.


2. A valóság viszonyaival számot vető (döntés, tett, magatartás, hozzáállás).

A vállalat bevételeinek csökkenésekor az egyik észszerű döntés a kiadások csökkentése. Az igazgató megnézte, hogy még milyen más észszerű intézkedést hozhatna ebben az esetben.


3. Átvitt értelemben: Hibás magyarázatokat adó vagy elfogadó (személy), aki nem képes felismerni a logikátlanságokat, és így megpróbál minden logikátlan dolgot logikusnak feltüntetni.

Ne légy már olyan észszerű, nem látod, hogy mi a pontos helyzet? Ha ennyire észszerű vagy, akkor csak rosszul sülhet el a dolog.


Eredet [észszerű < ész + -szerű (melléknévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)