Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Érték szó jelentése

érték (főnév)

Exchange3.jpg

Elismert kiválóság; egy dolog vagy személy jósága, hasznossága, fontossága, ami az élet különböző területein magasabb szintű működéshez, hatékonyabb módszerekhez, nagyobb haszonhoz, több alkotáshoz, örömhöz, sikerhez vezet, és amit mások elismerésre, viszonzásra méltónak tartanak; erény. (Ez a fontosság lehet valós, de lehet képzelt is.)

A jó vezető értéke abban áll, hogy hatékonyan tudja vezetni a csoportját a nagyobb célok elérése irányába. Egy kapcsolat értékét a bizalom és az összetartozás érzése adja. A tévénézők néha olyan műsorokat is értéknek tekintenek, amik távol állnak a művészettől.


Eredet [érték < ómagyar: érték < ér (ige II.) + -t (múlt idő jele) + -ék (főnévképző)]


További részletezés

1. Különös haszon; egy cselekvés, eljárás eredménnyel járó volta.

A számítógép értéke az, hogy a jó eredményhez szükséges időt töredékére csökkenti. A gépkocsi értéke a gyors közlekedés.


2. Pénzben kifejezett csereösszeg, amit egy árucikkért vagy szolgáltatásért fizetni kell, amennyi pénzért vagy hasonló dologért azt birtokba vehetjük, vagy a hasznát élvezhetjük.

Az árcédulán fel van írva az érték. Az árjegyzékben olvasható a különféle tételekhez tartozó érték. Egy lakás értékét az határozza meg, hogy milyen környéken van, és nem az, hogy milyen a felszereltsége.


3. Szám, ami egy mennyiség nagyságát fejezi ki.

A fagypont alatti hőmérséklet negatív érték. A számok értéke a helyüktől függően változik.


4. Egy jel jelentése, ami egy meghatározott rendszerben, meghatározott környezetben érvényes, illetve használt.

Egy „O” alakú karikának más az értéke a betűk, mint a számjegyek között. Bizonyos betűk a római számként más és más értéket jelentenek.


5. Átvitt értelemben: Nagyra becsült személy a társadalmi életben vagy a kultúra területén, bizonyos hasznos tulajdonságai, illetve alkotásai miatt.

Az olimpiai bajnokok a nemzet sportjának értékei. A művészek és tudósok a társadalom nagy értékei.


6. Zene: Egy hang időtartama, amit a jelölésére használt hangjegy alakja a zenei jelrendszerben kifejez.

Az egész hang értéke négyszer annyi, mint a negyedé. A hangjegy melletti pont a hang értékét a felével hosszabbítja meg.


Lezárva 7K: 2011. augusztus 11., 18:38
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)