Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Vetés szó jelentése

A lap korábbi változatát látod, amilyen Operátor (vitalap | szerkesztései) 2015. május 4., 18:06-kor történt szerkesztése után volt. (Szöveg cseréje – „<html> </div> </html>” → „</div>”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

vetés (főnév)

1. Magok földbe juttatása egy (nagyobb) földterületen géppel vagy kézzel; őszi vagy tavaszi mezőgazdasági munka, amikor a haszonnövények magvai, gumói tömegesen a termőtalajba kerülnek.

Ma már a vetést vetőgépekkel végzik. Később kezdődik a vetés a szántóföldet elöntő belvíz miatt.


2. Ültetés eredménye; az elvetett gabonaszemek, más magvak, gumók összessége egy területen; a friss növénykezdeményekkel kisarjadt földterület.

A vetés szépen zöldül. Az őszi vetést belepi a hó.


3. Messzire dobás, amikor széles ívben, nagy erővel, messzire repítenek egy követ, dárdát, gerelyt, tárgyat, dolgot.

A kalapácsvető versenyző vetése nagyszerűen sikerült. A vetés távolsága új csúcs lett.


4. Átvitt értelemben: Elért eredmény, következmény; kifejtett hatás.

A vállalat vezetőségének vetése a következő félév bevételeinek növekedésén már meglátszik. A jó iskola vetése a következő generáció sikerének kulcsa.


5. Régies, elavult: Könnyen áttekinthető összefoglalás, amely számokat, adatokat, ismereteket tartalmaz, és további tanulmányozás és intézkedések alapja lehet; adatok, számok, ismeretek táblázata.

A könyvelő egy vetést készít a vállalt pénzügyi helyzetéről. A tanár egy vetést kér a tanulóktól a megtanult tudnivalók összefoglalásaként.


Eredet [vetés < vet + -és (főnévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 180 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)