Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Technológia szó jelentése

A lap korábbi változatát látod, amilyen Zsoltti (vitalap | szerkesztései) 2019. június 12., 11:12-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

technológia (főnév)

Technology.jpg

1. Eljárások és módszerek összessége, amellyel egy cél mindig egységes sikerrel elérhető, egy termék elkészíthető, szolgáltatás nyújtható.

A műszaki technológia folyamatosan fejlődik, amit az egyre fejlettebb megoldások is mutatnak. Néha egy új technológiára is szükség van egy új termék vagy szolgáltatás kifejlesztésekor.


2. Műszaki: Gyártási folyamat, illetve a gyártási folyamatok szerves egysége, amellyel egy bonyolult termék készíthető, változás sikeresen elérhető.

Sokféle technológiát használnak repülőgép-alkatrészek gyártása és a kész gépek összeszerelése során. Az autógyártásban új technológiát vezettek be a biztonságosabb személygépkocsik gyártása érdekében.


3. Régies: Felső ipari iskola; a tanulókat egy ipari pályára elméleti és gyakorlati úton kiképző, és őket egész nap foglalkoztató magasabb szakmai iskola.

Az összetett műszaki szakmákat egy technológiában tanították. A technológiát végzett szakember magasabb beosztást kapott egy szakmunkásnál.


Eredet [technológia < görög: tekhnologia (rendszerbe foglalt eljárás, mód, szaktudás) < tekhné (jártasság, művészet, módszer) + logosz (elmondás, szó, gondolat)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)