Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Sámán szó jelentése

sámán (főnév)

Saamaan.jpg

1. Vallás: Tudós ember; az emberi lélek jó ismerője természeti népeknél. Egy kisebb népcsoport, törzs szellemi vezetője és gyógyító embere. Közvetítő a szellemvilág és az anyagi világ között.

A sámán eljött a sátorban fekvő beteghez. A sámán dobszó kísérete mellett énekel az esti tűznél. A magyar sámánokat táltosoknak hívták.


2. Átvitt értelemben: Varázsló személy. Tudományát őseitől örökölte és ősi szerekkel gyógyít vagy varázsol. Az eljárásaival (például ráolvasással, igézéssel, bájolással) jót, de rosszat is képes előidézni.

A sámán biztos megátkozta a pásztort, mert elpusztult a birka. A sámán itala a lány felé fordította a kiszemelt legény szívét.


3. Elavult, vallás: Buddhista szerzetes.

A sámánok egy kolostorban élnek a hegyen. A sámán lejár a faluba élelmet kéregetni.


Eredet [sámán < német: Schamane (sámán) < kínai: sha men (buddhista szerzetes) < szanszkrit: sramana (aszkéta, „tudó ember”)]


Lezárva 7K: 2015. június 24., 16:44
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)