Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Protekció szó jelentése

A lap korábbi változatát látod, amilyen Operátor (vitalap | szerkesztései) 2015. január 18., 10:48-kor történt szerkesztése után volt. (Szöveg cseréje – „--Pali” → „Lezárva:”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

protekció (főnév)

1. Befolyásos személy támogatása közbenjárása, illetve saját személyes befolyás, kapcsolat érvényesítése egy személy, ügy érdekében; megadott segítség, amely előmozdít egy célt, ügyet, fejlődést vagy megoldást; pártfogás.

A gyorsabb és könnyebb ügyintézéshez protekciót keres az ügyfél. A nagybácsi protekciója segítette a vidéki rokont a jó állásba.


2. Kivételezett bánásmód; ismeretség, baráti kapcsolat vagy más módon megszerzett támogatás; jogtalan előnyhöz juttató kivételezés, pártfogás.

A vállalkozó korrupcióval jut protekcióhoz. Protekciónak köszönhető az elért egyetemi felvétel a divatos szakra.


3. Régies: Személy vagy hely megvédése veszélytől, kártól, rossz hatástól; oltalom, védelem.

Egy szent tárgy az Isten protekciója alatt áll. A keresztény vallás szerint sok imával elérhető, hogy az Isten protekciót nyújtson.


Eredet [protekció < latin: protectio (oltalmazás) < protego (előle befed) < pro (elől) + tego (fed, takar)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 5 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)