Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Pátriárka szó jelentése

A lap korábbi változatát látod, amilyen Paloca (vitalap | szerkesztései) 2013. november 27., 18:54-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

pátriárka (főnév)

1. A zsidóság ősatyáinak egyike a bibliai Ószövetség szerint.

A leghíresebb pátriárkák: Matuzsálem, Nóé és Ábrahám. A pátriárkák emléke még mindig elevenen él a vallásban.


2. Vallási: Vezető főpap. A görögkeleti egyházban a nemzeti egyház vezető főpapja. Összesen kilenc, ehhez az egyházhoz tartozó pátriárka van.

Az új orosz pátriárka tárgyalást javasolt a pápának, hogy a két egyház jó kapcsolatban legyen egymással. A görög és orosz pátriárka legutóbbi találkozója nagyon szívélyes légkörben zajlott.


3. Vallási: Katolikus érseki cím. Egyházmegyei székvárosban székelő püspök különleges címe. Összesen tizenkettő pátriárka van a katolikus egyházban. Ilyen például a pápa (Róma püspöke), a velencei, a lisszaboni, a jeruzsálemi püspök.

A velencei pátriárka már nagyon idős. A pátriárkák ritkán találkoznak egymással személyesen. A pápa egy levelet írt a örmények pátriárkájának.


4. Régies: Tiszteletreméltó aggastyán; nagyon idős férfi.

A falu pátriárkái összegyűltek, hogy eldöntsék, mikor kezdjék a földeken a vetést. A pátiárkához gyakran fordulnak tanácsért az emberek.


Eredet [pátriárka < latin: patriarcha (ősatya) < görög: patriarkhész (ősatya) < patria (nemzetség, törzs) < patrosz (apa) + arkhész (vezető, uralkodó) < arkhé (elsőség, uralom)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 4 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)