Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Operett szó jelentése

A lap korábbi változatát látod, amilyen Operátor (vitalap | szerkesztései) 2015. január 18., 10:48-kor történt szerkesztése után volt. (Szöveg cseréje – „--Pali” → „Lezárva:”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

operett (főnév)

1. Zene, színház: Énekes-hangszeres könnyed színpadi mű, illetve komolyzenei műfaj, sok humorral kevert (jellemzően szerelmi) történettel. Az operett témája vidám, tele komikus vagy gúnyos elemekkel. A cselekmény fonala éneklés nélküli jelenetekben bontakozik ki, amelyekhez zenés részek kapcsolódnak.

Az operettnek megvan a saját színháza. Az operett népszerűsége a komolyzene népszerűségével vetekszik. Egy időben az operett jelentette azt a szórakozást, amit ma a popzene kínál.


2. Átvitt értelemben: Énekes-hangszeres könnyed színpadi mű előadása, amelyet szimfonikus zenekari kísérettel adnak elő.

Az operett este hétkor kezdődik. A rádió egy vidám operettet közvetít.


3. Átvitt értelemben: Énekes-hangszeres könnyed művet előadó színház, illetve ennek épülete, dolgozóinak összessége.

A főváros színházi negyedében több operett is működik. Az operett híres énekeseket szerződtet az új évadra.


Eredet [operett < francia: opérette (operett) < olasz: operetta (operett, „operácska”) < opera]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 4 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)