Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Omladozik szó jelentése

A lap korábbi változatát látod, amilyen Operátor (vitalap | szerkesztései) 2015. január 18., 09:51-kor történt szerkesztése után volt. (Szöveg cseréje – „--Pali” → „Lezárva:”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

omladozik (ige)

1. Fokozatosan darabjaira hull egy épület, fal, szikla; egy szilárd, összefüggő egészről különböző pontokon, más-más időben, egy-egy alkalommal csak kis mértékben, darabonként leválik és szétesik.

Már régóta omladozik a gazdátlan épület. – Vigyázni kell, mert a sziklafal egy részen omladozik – mondja a sziklamászók vezetője.


2. Átvitt értelemben: Szétesés állapotában van egy ország, egy politikai rendszer vagy még működő szervezet; felbomlóban van.

Az ország népe abban bízik, hogy az elnyomó rendszer már omladozik. A félelmetes szervezeten már érződik, hogy belülről omladozik.


Eredet [omladozik < oml(ik) + -adozik (igeképző)]


Lezárva 7K: 2013. augusztus 2., 17:51

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)