Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Meditál szó jelentése

A lap korábbi változatát látod, amilyen Operátor (vitalap | szerkesztései) 2015. január 18., 10:48-kor történt szerkesztése után volt. (Szöveg cseréje – „--Pali” → „Lezárva:”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

meditál (ige)

Meditál.jpg

1. Lelkileg ellazul. Ekkor az ember minden figyelmét befelé, a saját testére irányítja, testét tudatosan ellazítja, és elméjét átengedi a nyugalomnak.

A vállalkozó az egész napi munka után fél órát meditál. Akit sok stressz ér, az hasznosnak gondolja azt, ha időnként meditál.


2. Koncentrációs gyakorlatot végez, hogy magasabb szellemi állapotba kerüljön.

A mester irányításával sokan meditálnak egyszerre a teremben. Aki meditál, az abban bízik, hogy egyszer csak megvilágosodik az elméje.


3. Átvitt értelemben, régies: Megoldáson gondolkodik; hosszan és elmélyülten töri a fejét, elmélkedik egy nehéz helyzetről, ügyről vagy feladatról, hogy kiutat, kezelést találjon rá.

A mérnök már napok óta meditál a műszaki probléma megoldásán. Miközben meditál, egyszer csak egy jó ötlet jut eszébe.


Eredet [meditál < latin: meditor (elmélkedik, töpreng) < szanszkrit: midiur (mérlegel)]


Lezárva 7K: 2013. augusztus 14., 13:47
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)