Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Műveltség szó jelentése

A lap korábbi változatát látod, amilyen Zsoltti (vitalap | szerkesztései) 2016. augusztus 26., 15:14-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

műveltség (főnév)

Művelt.png

1. Szellemi képzettség, lelki finomság. Széles látókörű hozzáállás és működési alap, amivel egy személy élete minden területén magánál és a környezetében élőknél képes a józan észt, és a hosszú távú jó és igaz megoldásokat használni céljai elérésére, környezete irányítására. Ez ahhoz vezet, hogy az egész közösségében jobb lesz az egyéni és közös jólét és sikeresség.

A műveltség elérése nagyon fontos lehet mindenki számára. Ez a műveltség az igazán értékes.


2. Rengeteg adattal rendelkezés, amit nem feltétlenül használ a személy maga és társai javára.

Ez a fajta műveltség sok magolással elérhető. Aki nem tud hozzáértően kezelni valamit, az még kérkedhet a műveltségével.


3. Iskolázottsággal megszerzett tudás, amire egy személy oktatása, olvasmányai, valamint különféle tanulása során szert tesz.

Az író kitűnik nagy műveltségével a többi ember közül. Az igazgatóról kiderült, hogy van némi zenei műveltsége is.


4. Szellemi értékek összessége, amit egy közösség, társadalom története során kialakít, felhalmoz; a közösség életfelfogása, szokásai, a hétköznapi munkájában alkalmazott módszerek, műszaki és tudományos ismeretek együttesen.

A műszaki műveltség fejlődése töretlenül halad tovább. Az ifjúság műveltsége különbözik az idősebb korosztály műveltségétől.


5. Megnyilvánult tudás egy helyen és korban; egy közösség, társadalom élete során használt műszaki és tudományos ismeretekkel, módszerekkel elért eredmény.

Az ország műveltsége látszik az életkörülményein és sikerein. A műveltségük gyümölcsei azok, amiket az emberek élvezhetnek életükben. Korunk egyik jellemzője az erkölcsi műveltség hanyatlása.


Eredet [műveltség < művelt + -ség (főnévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 25 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)