Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Művelet szó jelentése

A lap korábbi változatát látod, amilyen Operátor (vitalap | szerkesztései) 2015. január 18., 10:47-kor történt szerkesztése után volt. (Szöveg cseréje – „--Pali” → „Lezárva:”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

művelet (főnév)

1. Tervszerű lépés egy cél irányában; egymással összefüggő, tervszerűen végrehajtott tettek sorozata vagy ennek egy mozzanata.

A megoldáshoz néhány egyszerű műveletet kell végrehajtani. Ha jól ismert a cél, akkor nem nehéz felismerni azt, hogy egy művelet előrevisz-e vagy sem.


2. Tervszerű eljárás egy termelő vagy a kutató tevékenységben; egy nagyobb folyamat részét alkotó lépés.

A mérnök feladata a gyártási műveletek összehangolása. A kísérlet elvégzése több egymás után megtett műveletből áll.


3. Számolási eredményt adó eljárás vagy ennek egy lépése; olyan módszer vagy eljárás, amelynek segítségével a megadott mennyiségekből és a közöttük levő ismert összefüggésekből ismeretlen mennyiségeket lehet kiszámítani.

Négy fő művelet van: összeadás, kivonás, szorzás és osztás. A műveletek elvégzését már az első osztályban elkezdjük megtanulni.


4. Pénzügy: Egy számlán végrehajtott megbízás; egy számlán levő összeg növelésére vagy csökkentésére vonatkozó lépés.

Az internetbankon keresztül otthonról is indíthatunk pénzügyi műveletet. Egy másik bankszámlára történő átutalás is egy művelet.


5. Katonaság: Összetett katonai tevékenység vagy annak egy elkülöníthető lépése, amely egy katonai terv része.

A tábornok kiadja a parancsot a következő művelet elvégzésére, a dombtető elfoglalására. A következő művelet az elfoglalt állás megerősítése.


Eredet [művelet < művel + -et (főnévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 5 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)