Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Kommentár szó jelentése

A lap korábbi változatát látod, amilyen Operátor (vitalap | szerkesztései) 2015. január 18., 10:51-kor történt szerkesztése után volt. (Szöveg cseréje – „--Pali” → „Lezárva:”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

kommentár (főnév)

1. Tudományos: Magyarázó jegyzet; egy műhöz, tárgyhoz, témához szóban vagy írásban fűzött magyarázó, közelebbről megvilágosító, kifejtő megjegyzés, fejtegetés.

A professzor előadásában saját könyvének kommentárját mondja el. A szerző könyvének első fejezetében az elődei munkáinak kommentárjait írja le.


2. Átvitt értelemben: Kiegészítő vélemény; egy más által készített alkotáshoz, előadáshoz, filmhez, fényképhez, íráshoz az olvasás alatt, illetve megtekintéskor támadt gondolatait tartalmazó megjegyzés, amit egy személy másokkal szóban vagy írásban megoszt.

Az interneten azt nevezik jó sikerült blogbejegyzésnek, ahol rengeteg a kommentár. A kommentárok azt jelzik, hogy az embereket érdekelte a leírt téma.


3. Média: Hírmagyarázat; a médiában közzétett közéleti, politikai hírek, események magyarázata.

A televízió híradóban a szerkesztőség kommentárját olvassák be a hír mellé. Az újságban az előző napok eseményeit elemző kommentárok jelennek meg. A média a kommentárokkal tereli az emberek véleményét a kívánt irányba.


Eredet [kommentár < francia: commentaire (megjegyzés) < latin: commentior (kigondol, eszébe jut) < com- (hozzá) + mens, mentis (gondolás)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 41 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)