Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

„Kilakoltat” változatai közötti eltérés szó jelentése

(Új oldal, tartalma: „<div class="ige"> == kilakoltat (ige) == alt=kilakoltat|link=|right|frame '''1.''' '''Lakót távozni kényszerít'''; tulajdonost vagy bérlőt jog…”)
 
 
11. sor: 11. sor:
 
'''2.''' ''Szleng'': '''Máshová kerget'''; önkényes beköltözőt kiköltözésre kényszerít. Lakóház körül letelepedett vadállatot, károkozót elűz.  
 
'''2.''' ''Szleng'': '''Máshová kerget'''; önkényes beköltözőt kiköltözésre kényszerít. Lakóház körül letelepedett vadállatot, károkozót elűz.  
  
''Az aluljáróból kilakoltatták az ott alvó csavargókat. Az istállóból '''kilakoltat'''tuk az egereket.''
+
''Az aluljáróból '''kilakoltat'''ták az ott alvó csavargókat. Az istállóból '''kilakoltat'''tuk az egereket.''
  
  

A lap jelenlegi, 2018. december 15., 15:26-kori változata

kilakoltat (ige)

kilakoltat

1. Lakót távozni kényszerít; tulajdonost vagy bérlőt jogi eszközökkel a lakása elhagyására és kiürítésére kötelez.

A tulajdonos kilakoltatta a bérlőt, aki hónapokon át nem fizette a lakbért. A bank megpróbálta jogtalanul kilakoltatni az ügyfelet a lakásból, amelyet az már rég kifizetett.


2. Szleng: Máshová kerget; önkényes beköltözőt kiköltözésre kényszerít. Lakóház körül letelepedett vadállatot, károkozót elűz.

Az aluljáróból kilakoltatták az ott alvó csavargókat. Az istállóból kilakoltattuk az egereket.


Eredet [kilakoltat < ki- (igekötő) + lak (ige) + -ol (igeképző) + -tat (igeképző)]


WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)