Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Köznevelés szó jelentése

A lap korábbi változatát látod, amilyen Operátor (vitalap | szerkesztései) 2015. január 18., 10:51-kor történt szerkesztése után volt. (Szöveg cseréje – „--Pali” → „Lezárva:”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

köznevelés (főnév)

1. Egy közösség kultúrájának elősegítése; a jövő generáció szellemi állapotának, tudásának a fejlesztése, és jellembeli fejlődésének irányítása; közművelődés.

A köznevelés fontos területe az iskolai oktatás. A televízió-műsorok színvonalának a „fejlődése” sokat rombol a köznevelésen.


2. Egységes szokások besulykolása; egy (nagyobb) közösség, társadalom engedelmes viselkedésre szoktatása az egyes tagok rendszeres irányításával; pedagógia.

A köznevelés egyik eszköze az iskolai katonás rendhez szoktatás, például sorakoztatás. A köznevelésnek nem feladata a képességek fejlesztése, sokkal inkább az engedelmes dolgozók, katonák képzése.


3. Hivatalos: Állami nevelési és oktatási intézményrendszer, amely ezt (1, 2) a tevékenységet végzi szervezett keretek között alap- és középfokú szinten.

Az általános és középiskolák a köznevelés központjai. Az ifjúsági mozgalmak is a köznevelés részei. A köznevelésbe nem tartozik bele a felsőoktatás területén végzett nevelői munka. A köznevelés már a bölcsődében megkezdődik.


Eredet [köznevelés < köz- (melléknév III.) + nevelés]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)